Welkom bij GastGastgeber!

Uniek overnachtingsconcept GastGastgeber toont Nederlands design tijdens RUHR.2010

Welkom!

GastGastgeber heet bezoekers aan het Duitse Ruhrgebied als culturele hoofdstad van harte welkom bij het Nederlandse programma van RUHR.2010 (NL-RUHR).

In de naam GastGastgeber zit een uniek concept verborgen: Nederland is te gast in Duitsland en treedt tijdens NL-Ruhr op als gastheer met het aanbieden van bijzondere tijdelijke overnachtingsruimtes. GastGastgeber ontstaat onder leiding van intendant Hans Venhuizen. Voor de vormgeving van de ruimtes zijn de Nederlandse designers Jurgen Bey en Gilian Schrofer als curatoren aangetrokken.

Voor het ontwikkelen van de gastenverblijven is GastGastgeber in de metropool Ruhr op zoek gegaan naar leegstaande ruimtes die hun oorspronkelijke functie verloren hebben of juist nieuw gebruik tegemoet zien.  Op zoek naar een verrassende ervaring, een indruk, een bijzonder beeld dat je als gast na een bezoek weer mee naar huis neemt en dat deze plaats zo anders maakt dan de andere. Ankerpunten  voor dit project zijn de voormalige watertoren van het station in Oberhausen en enkele leegstaande appartementen in de buurt van de voormalige bierbrouwerij Dortmunder U. Hier ontstaan van mei tot en met oktober bijzondere verblijfplaatsen waar bezoekers van RUHR.2010  kunnen logeren. Ingericht door de Nederlandse designers Jurgen Bey en Gilian Schrofer worden deze locaties getransformeerd tot centra van Nederlands design.

Daarnaast zoekt GastGastgeber ook verbinding met de grote Ruhr.2010 projecten zoals Emscherkunst met een bewoonbaar sculptuur van het kunstenaarscollectief Observatorium: Warten auf der Fuss.

GastGastgeber is ook onderweg in het Ruhrgebied. Op verschillende plaasten duiken de podium-bus van kunstenaar Kevin van Braak met een pop-up store waar  objecten, kleding en accessoires te koop wordt aangeboden.

Gastenverblijf Oberhausen is in feite de entree in het Ruhrgebied vanuit Nederland, de eerste stop van de ICE-trein. Oberhausen biedt met haar moeizame tranformatieproces van zware industrie naar ‘nieuwe economie’ veel aanknopingspunten voor thema’s die te maken hebben met architectuur, stedenbouw en landschap. In de voormalige watertoren van het station Oberhausen is GastGastgeber zelf te gast bij KITeV, het kunstenaarscollectief die deze toren gebruiken. Op de vierde verdieping ontwikkelt Jurgen Bey een gastenverblijf met 8 bedden, waar de gast op avontuur kan gaan in ruimtes als de bibliotheekkamer, de vazenkamer en de eetkamer, ingericht met gebruiksvoorwerpen van Nederlandse ontwerpers. Het verblijf is inclusief ontbijt maar het ontbijt kan met een voucher opgehaald en genuttigd worden bij de warme bakker in de stationshal.

Gastenverblijf Dortmund ligt in de grootste en kleurrijkste stad van het Ruhrgebied. De voormalige brouwerij Dortmunder U, met het karakteristieke U Turm gebouw in de binnenstad, wordt momenteel verbouwd tot centrum van ‘Kreativwirtschaft’. In de U Turm gaan tentoonstellingen, beurzen en andere evenementen plaats vinden. Het programma in Dortmund zal zich concentreren rondom nieuwe media, eculture, mode design en jongerencultuur. In een straat in de buurt van de U turm richt Gilian Schrofer voor GastGastgeber 8 leegstaande appartementen in met een ode aan 100 jaar Nederlands design.

Meer informatie over de gastenverblijven:www.gastgastgeber.org

Boekingen via: gast@gastgastgeber.org

Prijzen vanaf E 50,- per persoon per nacht.

Meer informatie: WWW.GASTGASTGEBER.ORG

Kamer 06 in het gastenverblijf Oberhausen

Gastenverblijf voor 4-personen in de stijl van Artifort ‘70-jaren in de Möllerstraße in Dortmund.

Klik op de foto van de gevel om de panoramafoto’s van de appartementen te zien:

GastGastgeber is een officieel programma van RUHR.2010

Intendant: Hans Venhuizen. Bureau Venhuizen is ruim 10 jaar geleden door Hans Venhuizen opgericht als bureau voor cultuur en ruimte. De verbinding tussen cultuur en ruimtelijke ordening staat centraal in zijn werkwijze. www.bureauvenhuizen.com

Curatoren:

Gilian Schrofer. In september 2005 richtte Gilian Schrofer (creatief partner) samen met Cindy Bosman (zakelijk partner) het interdisciplinair ontwerpbureau Concern op. Een bureau met de focus op interieurontwerp, de grote kracht van het bureau. www.concern.nu

Jurgen Bey. Studio Makkink en Bey wordt gevormd door architect Rianne Makkink en vormgever Jurgen Bey. Zij laten zich inspireren door wat aanwezig is.’Iedere oplossing bestaat al in de wereld om ons heen’. www.studiomakkinkbey.nl

Het project GastGastgeber is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA), een vierjarig crosssectoraal programma dat internationalisering van design, mode en architectuur in Duitsland, China en India bevordert en waarbij krachtenbundeling van partijen in binnen- en buitenland centraal staat. En door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van OCW.

Comments are closed.